søndag 27. juni 2010

Long John

Arve har kjøpt seg ny sykkel. En Long John cargobike som han skal å hente i København om noen uker. Superkul, men kanskje ikke så veldig praktisk, men det gjør ikke noe.
Han har lenge hatt lyst på en slik sykkel, og den koster 18000 kr i Norge, så da han fant en brukt en i Danmark fra 1973, for bare 4000 kr så slo han til.
Sykkelen har 3 gir, men er jo tross alt 2.30 m, så det spørs jo hvordan svingradiusen blir. Sykkelen fungerer godt, og er forøvrig i veldig god stand. Blir gøy med en slik sykkel. Tror ikke det er noen andre i Bodø som har en slik.

Hustrig

I dag er det søndag 27 juni og pessregn ute. Var så hustrig og gulvkaldt ei stund at vi måtte fyre i vedovnen. Utrivelig, men nå er det godt og varmt.
Værmeldingen ser jo ikke noe bedre ut, så Arve har bært opp mere ved slik at jeg kan fyre i morgen også hvis det skulle bli nødvendig.
Når kommer sommeren?

Senga er ferdig

Den gamle barnesenga vi har pusset opp og malt fra 1850-tallet er ferdig. Eller det vil si at det egentlig er en stund siden vi var ferdig med å male den og fått den satt sammen, men det er først nå vi har fått kjøpt en madrass og gjort den helt ferdig.
Synes den ble kjempefin, og den passer utrolig bra nede i kjelleren.


Det som er genialt er at man kan dra ut senga etter hvert som barnet vokser, og fylle etter med madrass, og dermed kan jo senga brukes i flere år.

onsdag 23. juni 2010

Handlet mer antikk og brukt

Har vært hos "skattekista" antikk og brukt på Valle. Der fant jeg utrolig mye gammelt og kult. Prisene var heller ikke avskrekkende.

De hadde egentlig ikke åpent i dag siden det var sankthansaften, men jeg fikk nå lov å komme inn å se likavel. Tror jeg var der i nesten en time. Var utrolig mye greier og ting å se på, så tiden fløy av sted.

Kjente igjen mange av gjenstandene fra jeg var lita jente. De hadde blant annet et slikt negerhode som far har stående på vedovnen i stua. I tillegg hadde de massevis av krushunder og effekter med bilder av kongefamilien på. Sterkt fargede keramikkhøner med avtagbart lokk som man egentlig ikke vet hva er, men som bare står å samler støv på kjøkkenet. Husker at tante Gudrun hadde en slik.
De hadde også masse kule reklamebokser, og bokser med kult motiv og fine farger, og slike fat og tallerkener man brukte å få i gave av det lokale samvirkelaget i gamle dager. Det er nå enda godt at man får utbytte i dag. Disse fatene var visstnok veldig populære.
I tillegg hadde de selvfølgelig masse riktige gamle ting fra 1800 og tidlig 1900- tallet.
Artig å gå rundt å se.

Måtte jo selvfølgelig handle. Kunne jo ikke gå tomhent hjem, og kjøpte følgende;


en gammel barnesymaskin fra tidligere USSR,








ei gammel kaffekvern,








denne kule gamle mor Monsen appelsinmarmeladeboksen,









og en brun gammel lærboks med brun
skinnreimslås.





For alt dette betalte jeg 768 kr, så det synes jeg var vel anvendte penger for en haug med gammelt skrot, som mamma ville si, og en time med masse artige historier fra damen som eide butikken.

Mediekongen

Se der ja. Onkel Ragnar er vel den i familien som har latt seg oftest avfotografere i avisen. Både han og Sigfred har vært utallige ganger i avisen, og selv etter deres død klarer de å snike seg med på forsida.

Det er fotografen Terje Haukland som har laget utstillingen "Med båten gjennom strauman - en reise tilbake til Husøyvær".
Det skjer i låven på Hamarøy bygdetun.
Utstillingen er basert på fotograf Helge Hauklands unike filmopptak og bilder fra Husøyvær i Hamarøy, tatt gjennom flere tiår.

Utstillingen er en oppfølger av den prisbelønnede filmen " Sigfred og Ragnar og dei sju strauman" om onkel Ragnar og Sigfred Storøy.

Haugland er bekymret over utviklingen både på sjø og land i årene som er gått etter at onkel Ranar og Sigfred ble borte. Han mener at det åpne landskapet han ble kjent med på 1980-tallet i Hamarøy holder på å forsvinne på grunn av at det gror igjen.
På havbunnen har kråkebollene tatt fullstendig over. Resultatet er at tareskogen mange steder er borte.

Gjennom utstillingen håper han å vise hvor sårbar naturen kan være, og hvor viktig det er å skjønne sammenhengene mellom det som er under og over vann, samt hvor viktig menneskene er i dette samspillet. Haukland mener Husøyvær er et helt unikt område, og tror ikke det finnes makent i hele verden.

lørdag 19. juni 2010

Marked på gamle Landbruksskola

Har vært på marked på gamle Landbruksskola i dag. Der kom jeg over denne superkule gamle boksen/kakeboksen hos noen som sto og solgte gammelt brukt og antikk.
Boksen bærer preg av å ha vært godt brukt, men er ellers i fin stand.
Forsto det slik at den var fra 1950-60 tallet.
Syntes den var så kul at jeg bare måtte ha den.









På lokket er det bilde av Peter Pan, Wendy og de andre vennene hans, mens rundt omkring på selve boksen er det ellers avbildet flere av figurene som kaptein Krok og krokodillen.

Når vi først var på Landbruksskola så tok vi turen innom Hjerterommet. Der hadde de noen kringlelignende bakverk som lå å fristet på disken. Store kringler med kanel og noe greier inni, og melisdryss på toppen.
De var supergode, men vet nå ikke helt om de var verd 45 kr pr stk, men det er nå ikke noe man kjøper hver dag. Absolutt å anbefale.

fredag 18. juni 2010

Produktiv mamma

Bare 2 uker etter at jeg hadde fortalt mamma at jeg var gravid, hadde hun i allerede strikket den første drakten. En bukse, genser og ei lue.
Ante jo ikke hvilket kjønn det ville bli på babyen på det tidspunktet, så den ble ganske så kjønnsnøytral i fargene.
Men det er bra. Alt trenger jo ikke å være rosa.









En måned senere hadde hun strikket drakt nummer to. En blå mariusdress. Mamma har tidligere stikket en slik dress til Sverre, og da jeg sa at jeg også ønsket meg en slik dress til lille Ingrid, så var hun ikke så veldig vanskelig å be.
Mariusdressen er riktignok i størrelse 1 år, men det er jo bare bra, så har hun noe å vokse i.








mandag 14. juni 2010

Reddikene er klar til å spises

Var ute i dag for å ta en titt under fiberduken i kjøkkenhagen for å se hvordan det sto til med reddikene, og de var uten tvil klar til å spises. Store saftige reddiker.
Tok inn en bunt på en 10-12 stykker, men det vises jo ikke at jeg har vært å forsynt meg i åkeren.
Er jo helt sykt hvor mye reddik det egentlig blir av bare en liten pose med frø.
Sikker på at det iallefall er 2-300 stykker, og det etter at jeg først har tynnet reddiken. Egentlig så skulle jeg jo bare ha sådd i to omganger slik at vi hadde hatt reddik hele sommeren, men det ble nå ikke slik.
Tror det blir mye brødskive med hvitost og reddik fremover.
Er nok også en del venner og bekjente som kan se frem til en bunt på døra.

torsdag 10. juni 2010

"Reiret"

Kjøpte for to år siden en hengesofa i smijern på jobb. Var opprinnelig i en rustbrun farge. Arve likte ikke fargen, så i år har han malt den svart. Ble kjempefin. Svart og blank.
Ser ikke spessielt komfortabel ut å sitte og ligge i, men er overraskende god.
Med noen puter under hodet, og godt og varmt i været, er det ingen problem å bli vugget i søvn.

Har fått mange kommentarer fra forbipasserende på hengesofaen.

I år oppdaget jeg at det var kommet et nytt produkt fra den samme leverandøren som jeg syntes var litt kult. En hengestol. Måtte jo selvfølgelig bestille meg en slik.

Hengestolen har stått i kjelleren siden i februar, og Arve har spurt i månedsvis om han ikke kunne få hente opp "reiret" som han kaller det, og montere det.
I dag fikk han lov. Veldig kul, og selve kurven gir etter når man sitter i den, så den gynger litt opp og ned.
Også denne er i en slik rustbrun farge, så den blir nok svart den også etter hvert.

Det spirer og gror


Etter at hele fjorsommeren gikk med til å bygge ut og pusse opp leiligheta, sier det seg selv at det ble minimalt med tid til hage. Eller det vil si, vi hadde ingen hage. Fra Mai til August lå det et berg av leire og jord etter utgravning til kjelleren midt på plena.
Da vi var begynt å komme sånn høvelig i orden i leiligheta, fant vi ut at tiden var inne for å prøve å lage en plen. Vi dro utover leire/jordmassen og prøvde å så med plenfrø. Mot all forventning begynte det faktisk å spire og gro. Det ble nå en slags plen, men dog litt ujevn.

Da solen begynte og titte frem og snøen forsvant var jeg veldig spent på hvordan plena hadde klart seg gjennom vinteren. Mot all forventning viste det seg å ha gått bra, men der var et par plasser hvor leira hadde gjort det for bløtt og gresset ikke ville spire.
Vi fant noe material som lå igjen fra utbygginga, og bestemte oss for å lage en liten kjøkkenhage der gresset ikke ville gro.

Tidlig i mai sådde vi reddik, gulrot, persillerot, rødbeter, nepe, og har i ettertid også satt ned noe potet.
La over sånn hvit tynn fiberduk, og hadde vel egentlig glemt av hele grønnsakshagen, før jeg for noen uker siden oppdaget at det var blitt veldig så grønt under duken.

Det første som kom opp var nepene og reddiken samt rødbetene. De ble tynnet og duken lagt på igjen.

I dag var det et fantastisk vær ute og ettermiddagssola varmet godt, så jeg var å løftet på duken. Både gulroten og persilleroten hadde kommet opp og trengtes å bli tynnet, samt poteten var begynt å spire. Morsomt.
Reddiken var faktisk blitt så stor, at den kan høstes om en ukes tid.
Gleder meg.



Har også sådd noe sukkererter i en kurv. Plantene er allerede blitt en 6-7 cm.





Årets store overkelse var noen multebærplanter
som jeg satt ned under verandaen i fjor. En god miks av både hunn og han- planter, og det viser seg faktisk at de kommer opp alle sammen. Har ingen erfaring med disse plantene, og det var vel egentlig bare for skøy skyld at jeg kjøpte dem, men er jo veldig gøy at de faktisk ser ut til å trives, så nå gjenstår det vel egentlig bare å se om det blir noen bær på dem. Det aller beste hadde jo vært om de faktisk hadde spredd seg under hele verandaen.

tirsdag 8. juni 2010

Fantastiske Husøy

Den gode guds øy

Husøya er hovedøya i Husøyvær i Hamarøy kommune, Nordland. Ca 3 timers kjøring med bil fra Bodø.
For å komme seg til Husøy er man avhengig av båt. Det aller enkleste er å kjøre til Finnøykaia og ta båt derfra. Overfarten fra Finnøykaia til man går i land på Husøy tar ca 15 min, alt etter hvor rask båt man har. Det finnes i dag kun et fastboende par på øya.

På grunn av at det er så utrolig langgrundt ved fjære sjø, så er det første man møter, synet av denne helt vanvittig lange kaia. Utrolig spessiell og sjarmerende.

Min tipptippoldefar Nils Ravaldsen kom som kirkebygger fra Sømna til Husøy rundt om år 1850. Nils Ravaldsen var en holden mann, og kjøpte opp store eiendommer på Husøy, samt på omkringliggende holmer og skjær. Han drev handel i Lofoten, hvor han kjøpte og solgte fisk. På grunn av sin velstand bygde han først en gård til seg selv, og siden en drengstue og en del andre småhus til hans arbeidere. De fleste av dem er revet for lengst.

Det aller første huset bygde han på denne eiendommen. Huset står den dag i dag, og er et idyllisk gammelt Nordlandlån med en fantastisk utsikt over havet og Hamarøyskaftet.
På naboeiendommen stortsett vegg i vegg, bare atskilt av en liten hage og et gjerde, bygde han en drengstue. Senere kalt "Nygaarden", og det er dette huset min far nå har overtatt etter en gammel onkel.
Også dette er et gammelt Nordlandslån. Et stort et. Da min far overtok huset var det svært forfallent etter å ha vært ubebodd i 8 år, og missligholt på det sterkeste med unntak av en del Reodor Felgen-løsninger på enkelte ting.

Da vi begynte å restaurere huset våren/sommeren 2009 så det slik ut. Hus fra 1800-tallet ble stort sett malt med tranmaling. Er det først malt med tranmaling en gang, må man nesten bare fortsette med denne type maling, for noe annet vil ikke sette seg fast, med mindre man bytter bordkledning. Da dette ikke var aktuelt, siden borkledningen ikke var ødelagt, måtte vi skaffe til veie tranmaling, noe som min far fikk tak i på fiskeværsmuseumet på Å i Lofoten.

Hele huset måtte skrapes og vaskes før vi kunne starte å male. Etter en uke med iherdig jobbing, begynte det å vise resultater.
Det ble et helt annet hus. Fantastisk flott. I allefall på avstand.

Huset skal få et til strøk med maling, men selv nå ett år etter, er tranmalingen enda ikke helt tørket.
Huset inneholdt i utgangspunktet 6 soverom, hvor av to av dem kun var delt med en lettvegg midt i et vindu slik at hvert av rommene bare hadde et halvt vindu hver. Det var i tillegg montert en vedovn på flere av soverommene. Ikke så rart egentlig med tanke på at huset ikke finnes isolert med annet enn vanlig grønn mose.

I dag inneholder huset ikke mindre enn 5 soverom, en loftsgang, gang, 2 stuer, bad og et bisslag i tillegg til en kjeller. Ser ikke så store ut i utgangspunktet slike gamle nordlandshus, men de rommer utrolig mye. På baksiden av huset er hovedinngangen med oppmurt trapp og flott port.

Med til gården finnes det en gammel sjå, og en gammel fjøs. Her er det utført minimalt med restaurering. Ikke annet en å sikre at ikke sjåen skal rase i staver. Dette er ikke noe som har første prioritet, men det vil bli tatt hånd om. Siden.


Utsikten er upåklagelig, og når været viser seg fra sin beste side, finnes det ingen plass i verden hvor det er så vakkert som på Husøy.
Blank stillt hav, hvor fjellene speiler seg i havoverflata, og det flotte Hamarøyskaftet i bakgrunnen. Husøy er omkranset av en del havstraumer, hvor av Husøystraumen ligger nærmest. Like utenfor ligger Nesstraumen som er en av Nord-Europas sterkeste havstraumer, og her skal man ikke gå med småbåt med mindre man er godt kjent og vet hvor man skal gå.
Heldigvis så er min far oppvokst ved Nesstraumen, og vet nøyaktig hvor man kan gå, så det gir oss store fordeler når vi vil ha fisk på bordet. Det finnes i alt sju havstraumer rundt og omkring Husøy.

Det er vel kanskje fuglelivet rundt Husøyvær som først og fremst markerer seg. Det yrer av sjøfugl som måke og tjeld samt høyrøstede fiskehegre, men også havørna og et jorduglepar ses til å trives på øya.
Der finnes også rødrev og elg.

Hovedveien på øya består av kritthvit kalksand. Idyllisk og flott å se på, men ikke fullt så deilig å gå barbeint på.





På varme dager kan det være deilig med et avkjølende bad i det klare, rene vannet.
Enten ved at man hopper fra kaia, eller piner seg ut langsomt men sikker fra stranda, ut i det kjølige langgrunne vannet.


Husøyfolket levde et langt og dydig liv, muliggens skyltes dette sterk fysisk aktivitet og frisk luft.

Pusser opp gammel barneseng

Jippi!!! Har fått en gammel barneseng av pappa som mine forfedre har hatt i generasjoner. Vet ikke nøyaktig hvor gammel senga er, men vet i allefall at den er fra midt på 1800-tallet. Både min farfar og hans søsken, samt min oldefar har sovet i den.
Det er en slik skuvseng som man kan dra ut i lengden, så den kan brukes fra man er nyfødt til opp i barneskolealder.
Ingen har brukt sengen på over 80 år, så den trenger litt pleie før den kan tas i bruk. Er enda forhåpentligvis 3 månder igjen før lille Ingrid kommer, så det bør være mer en god nok tid å få den satt i stand.









Har skrubbet sengen veeeldig godt og pusset den. Har sjekket den nøye for alt av dyr, men kunne ikke se noen tegn til at den var angrepet av mott. Noen vil vel kanskje være uenig i at jeg tar en slik gammel seng, og maler den opp i en helt annen farge enn den opprinnelig var i, men det er nå min seng, og jeg har valgt å male den i en gammeldags rødfarge med brunskjær i.
Siden jeg er gravid, så er det vel ikke så veldig lurt at jeg maler den selv, så det har Arve gjort. Med et så fantastisk vær ute, ble i allefall førstestrøket malt ute.

Senga ser litt mer rød ut på bildet en den egentlig er, tror nok at det er sola som gjør det, pluss at jeg går ut fra at den vil bli litt mørkere etter nok et strøk.
Synes den ble veldig fin om jeg skal si det selv. Denne sengen vil nok lille Ingrid synes er fin, og fargen vil jo også passe om det mot all formodning skulle vise seg å bli en gutt.


Produkter til salgs

Bamselester. Tovete barnelester i størrelse ca 3 år. De stripete er litt mindre. 100 kr pr par. Hvis du er interessert er det bare å ta kontakt på maduska@gmail.com


mandag 7. juni 2010

Produkter til salgs

Barneforkle for små barn som vil hjelpe til på kjøkkenet. 200 kr pr stk. Selve forklet er 32 cm x 41 cm. Passer til barn fra 1,5 til 3-3,5 år. Hvis du er interessert er det bare å takontakt på maduska@gmail.com.

Produkter til salgs

Bleiepose. 22 cm x 25 cm. 140 kr pr stk. Passer til 4 bleier. Hvis du er interessert er det bare å ta kontakt på maduska@gmail.com.

Produkter til salgs

Tovet ullteppe. 64 cm x 64 cm. 700 kr pr stk. Varmt og godt. Perfekt til å ha på gulvet under babygym, eller til hva du måtte ønske. Hvis du er interessert så bare ta kontakt på maduska@gmail.com